?קצת מהכל או הרבה משום דבר :VivoActive 4
אוכל לחסוך לכם את הקריאה המייגעת כבר בשורה התחתונה פה. מדובר בשעון ספורט מצוין. אם חשקה נפשכם בשעון שיעקוב אחר הפעילויות הספורטיביות שלכם ולא בא לכם לחפור יותר מידי במה מציע כל דגם ודגם של גרמין (ויש הרבה כאלו), ה-VivoActive 4 מהווה חבילה מלאת אנרגיה של מגוון ענפי ספורט. יש בו קצת מכל דבר תחת תג מחיר סביר בהחלט
רקע
אם כן, מדובר בדגם החדש ביותר בסדרת ה-VivoActive המצליחה של גרמין. הדגם הקודם ה-VivoActive 3, היה בין השעונים הנמכרים של גרמין בכל הזמנים. ה-4 עושה את כל מה שקודמו עשה, רק טוב יותר, בעיקר בזכות הכפתור הנוסף. בדגם הקודם היה רק כפתור אחד שהיה אחראי על התחלה והפסקה של פעילות ושאר הדברים נעשו באמצעות שימוש במסך המגע. הדגם החדש נותן לכם את אותה פונקציונליות של מסך המגע, אך שני הכפתורים מאפשרים גמישות רבה יותר במהלך פעילות ספורטיבית מיוזעת, לעומת שעון מסך מגע טהור (Apple watch למשל) בו שברתם את השיא שלכם בריצה אבל אתם מנסים באופן נואש לסיים את הפעילות בשעון כדי שהשיא היקר ישמר, אך לצערכם, זיעה עובדת פחות טוב עם מסך מגע ולכן תאלצו לשבור את השיא בפעם אחרת.
קהל היעד
גרמין ייעדה את השעון לאדם האקטיבי. כזה שמנהל אורח חיים ספורטיבי אבל לא בהכרח מחפש את כל האופציות של ״ספורטאים מקצוענים״. בגדול, יש בשעון הכל, אבל. על האבל הזה נדבר בהמשך. אחת ההוכחות שמדובר בשעון Lifestyle היא התוספת של פעילות הגולף, שבדרך כלל שמורה לדגמים היוקרתיים יותר.
מחיר, עיצוב ופרטים טכניים
המחיר הרשמי של היבואן, רונלייט עומד על 1399 ש״ח. כמעט תמיד תמצאו אותו במבצע שיגלח בין 100-300 ש״ח נוספים מהמחיר. עם רכישה מהיבואן הרשמי תקבלו גם שנתיים אחריות.
חשוב לציין שקימיים שני דגמים למכשיר: VivoActive 4 + VivoActive 4S. כאשר הדגם שמכיל את האות ״S״ הוא בעל מידות קטנות יותר (40 מ״מ) לעומת אחיו הגדול (45 מ״מ). מלבד ביצועי הסוללה שהם מעט טובים יותר בדגם הגדול אין כל הבדל בין השניים והבחירה ביניהם תלויה בהעדפה אישית שלכם ו/או גודל היד. קיים גם שעון נוסף בסדרה הנקרא Venu שהוא מכיל את אותם ״קרביים״ ועיצוב אך הוא חמוש במסך Amoled מרהיב שנראה טוב בכל תאורה עם רזולוציה חדה וצבעים חיים. אך כמובן שעבור כל הטוב הזה אתם משלמים בחיי סוללה – עוד על חיי הסוללה בהמשך.
העיצוב של השעון מזכיר שעון קלאסי עגול עם גוף פלסטיק ומסגרת מפלדת אל-חלד המקיפה את המסך. הרצועה עימה מגיעה השעון היא רצעות סילקון קלה ונוחה לאימון, הניתנת לשטיפה או החלפה בקלות (22 מ״מ סטנדטית , כך שאתם לא חייבים לקנות רצועה תחליפית מגרמין. בדגם הקטן – 18 מ״מ).
הדגם הגדול מגיע בשני צבעים: שחור וכסוף (הדגם שאותו אני סוקר הוא השחור), בעוד אחיו הקטן מוסיף שני צבעים נוספים: Light gold ו-Rose gold, בנוסף לשני הצבעים שהוזכרו קודם לכן, הקיימים גם בדגם הקטן. נראה שגרמין ייעדו את השעון הקטן יותר לנשים ולכן שני הצבעים ה״נשיים״ יותר קיימים רק באותו דגם מוקטן. משקל השעון הוא 50.5 גרם (40 גרם לדגם המוקטן) ומעדות אישית אני יכול להגיד שהוא כמעט ולא מורגש במהלך פעילות ספורטיבית. לעיתים כשאני מקליד במחשב אני מרגיש צורך להסיר אותו.
המסך עשוי מ- Corning® Gorilla® Glass 3 שמספקת עמידות לא רעה, אך בהחלט לא עמידה בפני שריטות. גודל המסך הוא 1.3 אינטש בדגם הגדול ו-1.1 בדגם המוקטן. הרזולוציה היא 260X260, שהיא בהחלט לא מרהיבה. בחדר עם תאורה מלאכותית התצוגה נראית סבירה מינוס והיא מתגלה במערומיה כאשר נדלק האור הפנימי של המסך (שנדלק אוטומטית כאשר אנחנו מפנים את היד כדי להציץ בשעון). אם זאת, מכיוון שמדובר בתצוגה טרנספלקטיבית (יש מילה כזו!) כזו הנראית טוב יותר ככל שהיא חשופה יותר לשמש, כך שאין לכם מה לחשוש שלא תוכלו לקרוא את השעון במהלך ריצה או רכיבה ביום שמשי, להפך, פה היא תזרח והכל יראה ברור וחלק.
השעון פועל במתכונת של Always On שאומר שהמסך לא נכבה לעולם ותמיד ניתן לקרוא אותו.
ה-VivoActive 4 עמיד לחלוטין למים ובעל דירוג ATM 5 שאומר שאתם יכולים לצלול איתו עד לעומק של 50 מטרים. כך שאתם יכולים לשחות איתו, להתקלח איתו (רצוי אחרי השחיה), לרוץ איתו בגשם, לשנרקל איתו ועוד.
חיי סוללה
בגדול חיי הסוללה הם תלויי שימוש. לפי הנתונים הרשמיים הוא פועל עד שמונה ימים רצופים במתכונת ״שעון חכם״ (שבעה ימים לשעון הקטן). מצב GPS + מוסיקה יקצץ לכם את זמן השימוש לעד שש שעות רצופות (חמש בקטן), בעוד שאם תוותרו על המוסיקה תוכלו להגיע לעד 18 שעות רצופות של שימוש ב- GPS (בקטן-15). עוד על מצב השעון החכם והמוסיקה בהמשך.
אלו כמובן הנתונים הרשמיים. אני יכול להגיד לכם שאני מטעין את השעון פעם בשלושה ימים בערך כאשר אני כולל כ-3 פעילות שונות ולפחות אחת מהן פעילות של כ-40 דקות עם מוסיקה ו-GPS. לאחרונה שמתי לב שאם אני משתמש ב- Watch Face הבסיסי שמגיע עם השעון ולא בכזה שהורדתי מחנות האפליקציות, זמן השימוש יכול לעלות בעוד יומיים (!). סך הכל הסוללה סבירה. כדאי לקרוא על החיישנים בהמשך כדי להבין איך אפשר וכדאי לחסוך בה. ההטענה של השעון מתבצעת על ידי חיבור הכבל המצורף לגב השעון ולהגיע מ-0 ל-100% לוקח כשעה.
פיצ׳רים
ה-VivoActive עמוס בפיצ’רים וככל הנראה לא תגיעו למצב בו אתם משתמשים בכולם. למרות זאת, מרביתם שימושיים ביותר אם אתם רואים את עצמכם כאנשים פעילים שאוהבים סטטיסטיקה ומדידות.
בריאות ובטיחות
דופק: השעון מודד את הדופק שלכם בזמן פעילות ומנוחה באמצעות החיישן שמצוי בחלקו האחורי (זה עם האור הירוק). החיישן דוגם את הדופק שלכם כל שניה במהלך היום ותוכלו לגשת לסטטיסטיקות ולראות את הגרף של הדופק שלכם בשעות האחרונות באמצעות הווידג’ט המתאים (על הווידג’טים בהמשך). מנסיוני, מדידת הדופק מעולה וגם במהלך פעילות אינטסיבית המדידה הייתה מדויקת ואמינה, ללא נפילות. בעתיד אערוך השוואה בין המדידה של השעון לעומת רצועת דופק ונוכל לראות את ההבדלים אם יש. אחד הדברים השווים במד הדופק בשעון היא המדידה שלו בשחיה בבריכה, שגם שם התוצאות נראו אמינות למדי. עם זאת, במהלך רכיבה באופנים הרגשתי שהדופק קצת מזייף. בעיקר אחרי עליה מייגעת בו הרגשתי את הדופק ברקות שלי ועל סף עילפון והשעון הראה 90 בלבד. כמובן שאפשר לחבר אליו רצועת דופק חיצונית (פרטים על כך בהמשך).
השעון גם יודע להתריע על קריאת פעילות חריגה נמוכה וגבוהה למקרה שהוא קורא קצב לב שנראה חשוד.
נשימה וסטורציה: ה-VivoActive 4 מודד את קצב הנשימה שלכם 24/7 ומפיק גרפים המראים לכם את קצב הנשימה הממוצע שלכם במהלך היום. זה נתון נחמד שאני לא יודע מה לעשות איתו. למשל קצב הנשימה הממוצע שלי היום הוא 14. אוקיי ו…? אני מניח שככל שאתם יותר בכושר הריאות שלכם עובדות בצורה יותר יעילה ואז המספר ירד. אצלי הוא נשאר קבוע פחות או יותר בשבוע האחרון (במנוחה) אז אני מניח שהכושר הגופני לא השתנה לטובה או לרע.
חיישן הסטורציה (Pulse Ox) הוא התוספת המעניינת בדגם הזה. אם תסתכלו על האור האדום מגב המכשיר (הירוק זה הדופק) תוכלו לדעת שהוא מודד לכם את אחוז החמצן בדם. נתון שימושי בעיקר בתקופה האחרונה עם מגיפת הקורונה. ערכים טובים צריכים להיות בין 95%-100%. אם יש לכם 93% אז יתכן ותוגדרו על ידי המדינה כחולים הזקוקים להנשמה (בהנחה שנדבקתם בקורונה). החיישן גם מודד את אחוז החמצן בדם במהלך שינה, שם צפו לנתונים נמוכים יותר מאשר בשעות שאתם ערים. זה פיצ’ר טוב שנועד בעיקר לאנשים שחושדים שהם סובלים מדום שינה וזה יכול להתריע על כך בפניהם. כמובן שבדיקה של אחוז הסטורציה באמצעות חיישן מבוסס זרוע היא לא הכי מדויקת ויתכנו שינויים קיצוניים במדידה במהלך דקות. זה רק נותן לכם מושג כללי ואם אתם חושדים שיש בעיה או מרגישים קשיי נשימה, כדאי לפנות לרופא ו/או לרכוש מד סטורציה רפואי המתלבש על האצבע שיפיק תוצאות מדויקות הרבה יותר. סך הכל לאורך זמן מצאתי שהממוצע והמדידה הייתה מדויקת למדי (עמדתי רוב הזמן על 98%). עם זאת, זהו החיישן שזולל הכי הרבה סוללה בשעון שלכם ואני החלטתי לכבות אותו לחלוטין כדי לחסוך בסוללה. אם אני מטעין בממוצע כל שלושה ימים, כשחיישן הסטורציה עובד, אני מטעין כל יום. סך הכל ראיתי שאין לי בעיות נשימה והמשכתי הלאה, לא ראיתי צורך להמשיך ולנטר ולהתעלל בסוללה שלי.
שינה: ניטור השינה זה אחד הפיצ’רים האהובים עליי בשעון. בהתחלה היה לי מוזר ללכת לישון עם השעון עליי, היום זה מוזר לי ללכת לישון בלי. השעון מנטר את השינה ומפיק גרף נאה שכולל ניתוח כולל של הלילה שלכם לפי צבעים: שינה קלה, עמוקה, חלומות וזמן עירות. מצאתי את הנתונים האלו מדויקים להפליא. תמיד השעון מזהה את השעה בה הלכתי לישון וקמתי וגם את הקימות המרובות במהלך הלילה (יש לי תינוק צווחני). גם אם קמתי לדקות ספורות, זה מסומן בגרף. גרמין טוענים שהשעון גם יודע לנטר נמנומים במהלך היום אבל זה לא עבד לי מעולם. תמיד הנתונים היחידים שראיתי הם שנת הלילה. כשנתוני השינה היו לא טובים גם הרגשתי פיזית פחות טוב והייתי תשוש לחלוטין. בעזרת השעון אני עוקב אחרי השינה שלי ומעודד את עצמי בלילה ללכת לישון מוקדם יותר. זה גורם לי להסתכל לשינה שלי בלבן של העיניים בלי לייפות ולעגל פינות. עצתי היא שתנו לניטור השינה צ’אנס, גם אם יקחו כמה ימים עד שתתרגלו אליו בלילה.
מדדים נוספים: אחד הנתונים נוספים שגרמין מפיקים דרך השעון שלכם הוא מדד ה״Body battery״ שמנסה להפוך את הגוף שלכם לבטריה ומנבא כמה היא טעונה כרגע. מנוחות במהלך היום כמו ארוחת צהריים או נמנום מטעינות את הבטריה (וכמובן שנת הלילה) בעוד פעילות ספורטיבית מרוקנת אותה. עד כמה שהדבר נשמע מוזר מדד הבטריה בדרך כלל מדויק למדי והוא משקף את התחושה הכללית שלי. אם אני רענן היא מעל 90% ואם אני מותש ורוצה כבר לסיים את היום היא נמצאת באחוזים הנמוכים. מדד נוסף ומענין הוא מדד הסטרס שלכם. לאורך כל היום מנסה השעון לנבא את רמת הסטרס שאתם נמצאים בו וכשהוא מזהה עליה בסטרס (כמו למשל כשאתם רבים עם מישהו על חניה) השעון רוטט ומזכיר לכם להרגע ומציע לכם לעשות תרגול נשימות (שבאמת תורם לרגיעה). כמו כן תוכלו לעקוב אחרי מדד הנוזלים שלכם (כמה מים שתיתם). תוכלו להגדיר יעד כמו למשל 3 ליטרים ביום ובכל פעם שאתם שותים כוס ללחוץ על לחצן ה-‘+’. מה שיפה בנתון הזה הוא שאם יצאתם לריצה או רכיבה למשל השעון יעריך כמה נוזלים איבדתם בפעילות הזו וישנה את היעד היומי בהתאם. מדד נוסף הוא מעקב אחרי המחזור החודשי לנשים שעליו אני לא יכול להרחיב הרבה כי פשוט לא ניסיתי אותו מעולם…
בטיחות: השעון חמוש ביכולת לזהות תקריות לא נעימות במהלך הפעילות הספורטיבית שלכם כגון נפילות (או התרסקויות באופניים). תוכלו להגדיר מראש אנשי קשר לחירום באפליקציה (עוד על האפליקציה בהמשך) אם היה זיהוי של נפילה ואתם לא זזים כמה שניות, השעון יצור קשר עם מי שהגדרתם כדי לדווח שאתם זקוקים לסיוע. כמובן שעבור הפיצ’ר הזה אתם זקוקים לטלפון שלכם כך שאם יצאתם לריצה ללא הטלפון הוא לא יעבוד. כמו כן, זיהוי הנפילה עובד רק כאשר אתם נמצאים במצב פעילות והוא לא יזהה נפילה שלכם סתם ככה ברחוב. פיצ’ר חשוב נוסף הוא היכולת לשלוח מיקום בזמן אמת במהלך פעילות לאיש קשר (LiveTrack) כדי שיוכלו לעקוב אחריכם באמצעות ה-GPS.
חיישנים
גרמין היא קודם כל חברה שמתמחה במוצרי GPS. הדבר לא שונה גם ב-VivoActive 4. ה-GPS מרגיש מדויק. יצאתי לעשרות ריצות עם המכשיר באותו המסלול בדיוק ותמיד התוצאות היו זהות. כמו כן, יצאתי לרכיבה בשטח עם הטלפון שלי והשעון והתוצאות אף הן היו כמעט זהות. מלבד ה-GPS תוכלו להשתמש בשירותי האיתור הרוסים (Glonass) ושל האיחוד האירופי (Galileo). התלונה היחידה שיש לי בנושא היא הזמן הממושך שלוקח ל-GPS להנעל לפני יציאה לריצה או רכיבה. גם בכל פעם שאתם מתרחקים משמעותית מהבית שלכם (אני למשל גר בצפון ונמצא הרבה במרכז) אז הנעילת GPS שוב לוקחת הרבה זמן. פעם אחת חיכיתי מעל 5 דקות (ונשבעתי אחרי שאני חוזר לאפל ווטש). ברוב המקרים, אם אתם רצים באותו האזור כל הזמן, הנעילה תיקח כמה שניות.
חיישן ברומטרי: השעון מצויד בחיישן ברומטרי שמודד את הקומות שאתם עולים בהן ואת העליות בריצה וברכיבה שלכם. חיישן זה בדרך כלל נמצא רק בדגמים היוקרתיים של גרמין וההכללה שלו בדגם זה מפתיעה ומבורכת. עם זאת, אני נוטה לקבל תוצאות שונות מעט בכל פעם שאני משתמש בו. לגבי המדידה שלו במדרגות, אני ממש לא בטוח כמה הוא נכון. לעיתים עליתי 3 קומות מתנשף בעוד השעון מדד לי קומה אחת ולעיתים עליתי שתי מדרגות וקיבלתי התראה שעליתי את הקומה האחרונה שהייתה חסרה לי ביעד היומי. במהלך פעילות ספורטיבית לעומת זאת, אני מקבל תוצאות דומות מרבית הזמן, אז התחושה שלי היא שהוא עובד לא רע. לסיכום, הכללת החיישן בשעון היא רעיון מצוין, הביצוע לוקה בחסר, בעיקר בספירת הקומות.
חיישנים נוספים: השעון מצויד גם במצפן מגנטי שיכול לעזור לכם בניווט (עוד על כך בהמשך). בג’יירוסקופ שעוזר במדידת התנועות שלכם (למשל בשחיה) בחיישן תאוצה (Accelerometer) שמיועד למדידות כשאתם רצים על הליכון (Treadmill). כאן מומלץ לצאת לכמה ריצות בחוץ עם GPS כדי שהמכשיר ילמד את התנועות שלכם ואת יחס המהירות. ניסיתי לרוץ איתו על הליכון אבל התוצאות לא היו מזהירות. יתכן והייתי צריך להמשיך ולכוון אותו ידנית.שעון חכם
ה-VivoActive 4 מוגדר ראשית כ״שעון חכם״. אם אתם מגיעים מעולם של אפל ווטש או שעון חכם של סמסונג, ככל הנראה לא תתרשמו כל כך מהיכולות החכמות של השעון.
התראות חכמות: זהו הפיצ’ר החכם השימושי ביותר הוא. ברגע שתצמדו אותו לטלפון שלכם, תוכלו לקבל התראות שמגיעות לטלפון ולראות אותם בשעון. זה כולל הודעות, מיילים, שיחות נכנסות ועוד. התמיכה בעברית מרשימה ומעולה. אם ברשותכם טלפון אנדרואיד תוכלו גם להגדיר באמצעות האפליקציה מספר תשובות מוכנות מראש ולענות ישירות להודעות מהשעון. תוכלו גם לקבל ולדחות שיחה דרך השעון, אך אין לו רמקול ומקרופון משלו ולכן תהיו צריכים להיות מחוברים לאוזניות אלחוטיות כדי שהפיצ’ר יהיה שימושי באמת (אני משתמש באיירפודס פרו).
נגן מוסיקה: זהו הפיצ’ר שבגללו רכשתי את השעון. מאז שהיה לי אפל ווטש סדרה 2 (שנשבר) ועברתי לגרמין נטול מוסיקה, נזכרתי בערגה בימים שאיתם הייתי רץ על הטיילת בתל אביב רק אני והשעון (וריין הכלב שלי). מבחינתי, שעון ריצה ודופק שלא יכול להכיל מוסיקה ולהיות עצמאי מהטלפון סובל מנכות קשה. נגן המוסיקה מכיל מספר אפשרויות: חיבור לנגן המוסיקה של הטלפון שבאופן מפתיע הוא שימושי ביותר מכיוון שניתן להתקין ווידג’ט של נגן בשעון ואז לשלוט ברשימת ההשמעה והווליום ישירות מהשעון דבר שפותר עבורי את החסרון הגדול של האיירופודס פרו – הן חסרות כפתורי ווליום. כמו כן, ניתן להעביר שירים מקומית לשעון, להתחבר לספקי שירות חיצוניים – Spotify, Deezer, Amazon music. אם ברשותכם מנוי משלם של אחת החברות הללו, תוכלו להוריד שירים, רשימות השמעה ופודקסטים ישירות למכשיר ולצאת לשטח ללא צורך בטלפון הנייד שלכם. עבורי, הדבר היחיד שחסר הוא חיבור ל-Audible של אמזון כדי להאזין לספרים מוקלטים. כדאי רק לציין שממשק העברת המוסיקה לשעון הוא מסורבל ומיושן: אתם צריכים ראשית להגדיר רשת אלחוטית בטלפון, לוודא שהוא מסונכרן עם השעון, לעבור מלא תפריטים בשעון עד שתגיעו לרשימת ההשמעה הרצויה ואז ללחוץ עליה לסנכרון. אם התהליך נכשל (קורה לא מעט) אז צריך לחזור על הכל מההתחלה. במקרה הזה, כשהרבה פעמים אני לא בטוח מה בא לי לשמוע עד לרגע בו אני מתכונן ליציאה לפעילות מחוץ לבית, הסרבול גוזל ממני את הספונטניות.
ווידג’טים: פיצ’ר נחמד שמאפשר לכם להתקין ווידג’טים שתוכלו לנווט אליהם מהמסך הראשי של המכשיר בקלות. למשל: נגן המוסיקה, חיווי מזג אוויר, מצבי ספורט שונים, לוח שנה ועוד. מרבית הווידג’טים המגיעים עם המכשיר שימושיים ביותר. ניתן להתקין גם נוספים דרך חנות האפליקציות.
Connect IQ: זוהי הגרסה של גרמין לחנות האפליקציות. כאן תוכלו להוריד Watch Faces, אפליקציות, ווידג’טים ואפילו משחקים. סך הכל נחמד ושימושי רק שהממשק נלקח ישירות משנות ה-90. ומסיבה לא ברורה לוקח לאפליקציות קטנות במיוחד זמן לא הגיוני לרדת.
Garmin pay: באופן מפתיע לחלוטין, מכל שירותי התשלומים שהושקו כבר לפני עידנים בשאר העולם ופסחו על ישראל, שירות זה עובד מצוין בארץ, בהנחה שהבנק שלכם תומך בו. הזנתי את האשראי שלי דרך האפליקציה ובכל חנות שבה אפשר לשלם במגע (Contactless payment) מקישים את הסיסמה שלכם בשעון ומצמידים אותו למכשיר האשראי בחנות ופוף! זה עובד. תחשבו כמה פסקאות אחורה, שם ציינתי שאין כמו לצאת לריצה בלי טלפון אז עכשיו גם אפשר לצאת ללא ארנק ואם במהלך הריצה חשקה נפשכם במשקה, אתם מצוידים בארנק דיגטלי.
תפריט קיצורים: אסגור את החלק של השעון החכם בתפריט הקיצורים. לחיצה ארוכה על הכפתור העליון בצד ימין ושם תהיה לכם גלגלת עם קיצורים שניתן לערוך. למשל, קיצור לכרטיס האשראי, לפנס,לנגן המוסיקה, ללחצן איתור הטלפון שלחיצה עליו תגרום לטלפון שלכם לצלצל כדי לאתר אותו ועוד.
פעילות
הגענו לחלק החשוב ביותר בשעון. אני מניח שמרבית המשתמשים יקנו את השעון בגלל הפיצ’רים הספורטיביים שלו. ובמובן זה יש מספר מכובד של פרופילים מובנים בשעון: ריצת פנים וחוץ, אופניים (פנים וחוץ), שחיה, אימון משקולות, יוגה, פילטיס, סקי, אליפטיקל, הליכה, גולף, סאפ, חתירה ועוד. אפשר להוריד פרופילים נוספים מחנות האפליקציות. עוד על כך, בהמשך.
ריצה: אם קניתם את שעון של גרמין בגלל שאתם חובבי ריצה, הגעתם למקום הנכון. יש לכם אפשרות לבחור בין ריצה בחוץ לריצת פנים (על הליכון) ולערוך את מסכי המידע אותם תראו במהלך פעילות (עד 4 לכל מסך כשאפשר להחליף ביניהם אוטומטית במהלך פעילות). ההגדרות שלי למשל הן: זמן, מרחק, קצב נוכחי ודופק. תוכלו גם להוריד אימוני ריצה מובנים מהאפליקציה הנלוות לטלפון (Garmin connect) ולהשתמש בשירותי המאמן האישי (Garmin coach) – עוד עליו בהמשך. במהלך הריצה תוכלו לשמוע מוסיקה, במידה ויש לכם אוזניות אלחוטיות מחוברות, רק טיפ: הפעילו את המוסיקה טרם היציאה לריצה אחרת השעון מתחיל להסתבך כשזה קורה תוך כדי. בסיום הריצה תראו מסך נחמד המציג את המסלול שלכם ומידע על הריצה עצמה כמו קצב ריצה, דופק ממוצע ועוד. אם שברתם את אחד השיאים האישיים שלכם תקבלו על כך הודעה מיידית בתום הריצה. לנתוני ריצה מלאים ומפורטים תוכלו לפתוח את האפליקציה בטלפון שלכם ושם תקבלו מידע מפורט על הריצה לפי קילומטרים, כמה גובה צברתם במהלך הריצה, מה היה ממוצע הצעדים שלכם, מה היה הקצב שלכם לפי גרף, מה היה הדופק שלכם על גרף ועוד. תוכלו אפילו לראות כמה נוזלים איבדתם בריצה. בהחלט לא חסר נתוני ריצה להשוויץ בהם. אם אי פעם אנטוש את גרמין לטובת המתחרים, בהחלט אתגעגע לסטטיסטיקות הריצה שהם מספקים.
אופניים: בדומה לריצה תוכלו להשתמש בשעון לנטר את פעילות האופניים שלכם. אני מרכיב אותו על הכידון ומסנכרן עם רצועת דופק, כך שאני רואה נתוני אמת תוך כדי רכיבה. השוויתי נתוני GPS ומהירות לטלפון שלי והתוצאות היו כמעט זהות. כל הנתונים שהיו רלוונטיים לריצה תקפים גם פה, מלבד ה- Cadence שעבורו תזדקקו לחיישן חיצוני נוסף. אפשר גם להוריד אימוני אופניים מהאפליקציה לשעון.
שחיה: עוד כשהיה אפשר לשחות (נכון לעכשיו ובחודשים האחרונים כל הבריכות סגורות) השתמשתי בשעון למדידה של השחיה. הוא מזהה את סגנון השחיה לבד וחוץ מלהגדיר את אורך הבריכה, אין צורך בשום נתון נוסף. מכיוון שמדובר במסך מגע והעובדה שמים מוליכים חשמל כדאי לנעול את השעון במהלך שחיה. אחד הפיצ’רים הנחמדים בשעון הוא היכולת שלו לנטר את הדופק גם מתחת למים (זה לא התאפשר בדורות קודמים של שעוני גרמין). פרופיל השחיה מספק כל מה ששחיין צריך אך הבעיות העיקריות שמצאתי בו הן: מידי פעם הוא פספס לי בריכות, למשל כששחיתי 650 מטר חתירה, סיימתי את האימון על 625. אמנם אני לא שחיין מקצועי ואני מניח שהתנועות שלי בבריכה די מגושמות אך מנסיון של שנים עם אפל ווטש, הדבר לא קרה לי מעולם איתו. בעיה נוספת היא ההגבלה של גרמין על הורדת אימוני שחיה מובנים. התירוץ הרשמי הוא שמדובר במסך מגע והוא לא מתאים לסוג זה של אימון אך הוא בהחלט תומך במלא פיצ’רים בבריכה ואני לא מקבל את הטענה שלהם. תוכלו להתחבר לשירות חיצוני כמו MyFitnessPro עבור הורדת אימוני שחיה לשעון. שירות זה כרוך בדמי מנוי חודשיים והוא לא עובד כל כך טוב על השעון מנסיוני. כמו כן, השעון לא תומך בשחיה במים פתוחים (צליחת הכינרת אל תחכי לנו).
אימוני כוח: עד כמה שהפרופיל הזה פשוט הוא משהו שאני לא יכול לחיות בלעדיו. אתם נכנסים למכון כושר מפעילים את אימון המשקולות ומאותו רגע הסטים נספרים: החזרות נספרות באופן אוטומטי. לחיצה על הכפתור תסיים סט ותתחיל לספור לכם זמן מנוחה ומד דופק יופיע לכם תמיד בחלק התחתון של המסך. כל מה שצריך לאימון משקולות. השעון גם ינסה (בהצלחה של 50% בערך) לנבא איזה תרגיל עשיתם. ספירת החזרות עובדת לא רע סך הכל ובסיום כל סט תוכלו לערוך את מספר החזרות ואת המשקל אותו הרמתם. אם חשקה נפשכם באימון מובנה, תוכלו להוריד אחד מתוך עשרות אימונים מהאפליקציה ישירות לשעון. כמו כן, תוכלו לבנות אימון משלכם במחשב או באפליקציה ולהוריד אותו לשעון. דבר נוסף שהוסיפו בגרסה הזו הוא האנימציות של התרגילים. באימונים המובנים תוכלו לראות אנימציה של הדרך בה יש לבצע את התרגיל. זהו פיצ’ר שימושי שמלמד אתכם תנועה נכונה של כל תרגיל ותרגיל.
יוגה ופילטיס: כפי שציינו, מדובר בשעון לייפסטייל ומה יותר ניו אייג’י ולייפסטלי מאימון פילטיס. תוכלו לבחור מאימונים מובנים שיציגו לכם את האנימציות של כל אחד מהתרגילים כך שאתם לוקחים אתכם אפשרות לפרוס שמיכה בכל פארק ולהרביץ אימון יוגה/פילטיס של שעה כשכל מה שאתם צריכים איתכם זה את השעון שלכם. נחמד מאוד
פרופילים נוספים: יש לכם אפשרות לפרופיל סקי, הליכה, טיפוס מדרגות, גולף,חתירה ועוד רבים שלא ניסיתי. בהחלט יש כאן משהו לכל אחד ואחת. כאמור תוכלו להוריד אפליקציות נוספות מהחנות שייצרו פרופילים נוספים עבורכם, למשל אני הורדתי אפליקציה עם פרופיל אומניות לחימה לשק אגרוף. סך הכל היא עובדת בסדר, מספקת מספר נתונים כמו עוצמת האגרוף וכמה אגרופים נספרו בכל יד, אך תמיד היא כשלה בהערכת הקלוריות שלי . למשל, אחרי מעל חצי שעה של פעילות אינטנסיבית על השק, במצב שאני זקוק לפינוי חירום במסוק השעון טען ששרפתי 6 קלוריות! יש מצב שתוך כדי אכילת צ’יפס על הספה הייתי שורף יותר. פרופיל נוסף שהורדתי סופר קפיצות בחבל וזה עובד מצוין.
Garmin coach: אם עד כה לא היו לכם סיבות מספיקות לרכוש את השעון, אני מטיל פה פצצה נוספת בדמות המאמן האישי של גרמין. תוכלו לבחור בין מספר מאמנים עבור ריצה ואופניים, להגדיר את היעד שלכם בריצה ואת הקצב הרצוי (מ-5 ק״מ ועד לחצי מרתון) או באופניים (מספר תוכניות בהתאם ליעדים כגון 100 ק״מ, אופני שטח ועוד). מרגע זה אתם מחוייבים למשטר אימונים קפדני של בין 3-5 אימונים בשבוע. בכל אחת מהפעילויות השעון יציג מה עליכם לעשות, למשל: חימום של 5 דקות, ריצה בקצב מסוים למספר דקות מוגדר וריצת שחרור של 10 דקות. אני למשל הלכתי על יעד של פחות מ-25 דקות ל5 ק״מ בתוך 12 שבועות וכבר הצלחתי לעמוד ביעד תוך 7 שבועות. זה באמת עובד! תוך כדי פעילות השעון ירטוט ויסמן לכם מה עליכם לעשות כעת, החל מריצה בקצב מסוים ועד לכמות צעדים בדקה שיש לבצע בהתאם לתרגיל. חשוב לציין שיש שוני רב בין מאמן למאמן, כך שתוכנית אימונים יכולה להיות שונה מקצה לקצה בהתאם למי שתבחרו בו. מדובר במאמנים אמיתיים ומנוסים ואם תפתחו את הלשונית אימונים באפליקציה תוכלו לראות קטעי וידאו שבו המאמן שלכם מדבר, מאמרים הנוגעים לתוכנית האימונים ועוד.
מה אין בשעון
חשבתי לכלול את הסעיף הזה כדי שנוכל להתמקד בחוסרים שמצאתי בשעון, בעיקר מול דגמי גרמין אחרים. שחיה במים פתוחים – אחד החוסרים המצבנים. סך הכל השעון תומך בשחיה ויש לו GPS מובנה. מן הראוי שמצב כזה יתמך גם. אימוני שחיה – כפי שציינתי קודם לכן, לא ניתן להוריד אימוני שחיה לשעון. פרופיל טריאתלון – אם אתם רוצים להשתתף בטריאתלון, אין פרופיל מוגדר שילווה אתכם לאורך כל התחרות. מכיוון שאין תמיכה בשחיה במים פתוחים, הדבר מובן. למרות שתוכלו לנווט לנקודת ציון בשעון (באמצעות חץ המוצג על המסך), אין לשעון תמיכה במפות ומסלולים כך שלא תוכלו להוריד כאלו מהאפליקציה או מ-Strava. מטריקות מתקדמות: בניגוד לשעוני הריצה של גרמין (Forerunner), לא תוכלו לחבר אביזרים כגון Running pod שיספקו לכם מדדי ריצה מתקדמים הנוספים על הקיים. מה שכן תוכלו לעשות זה לחבר אביזר חיצוני כגון Stryde, אך את נתוני הריצה המתקדמים תצטרכו לבדוק באפליקציה הנלווית אליו. מדדים נוספים הקיימים בשעונים אחרים של גרמין אך לא ב-VivoActive 4 הם מדד עומס אימונים (Training load) ומדד מצב אימונים (Training status). אלו מדדים המנתחים את מצבכם הנוכחי ומציעים לכם אם כדאי לנוח ומעריכים כמה זמן התאוששות נדרש לכם עד לאימון הבא
לסיכום
לסיכום. מדובר באביזר טכנולוגי מרשים, עמוס בחיישנים ופיצ’רים. הוא יכול ללוות כמעט כל סוג של מתאמן ותומך בהורדת אימוני ריצה, אופניים, משקולות, יוגה ועוד. לכן, יהיה קל להמליץ עליו לכל מתעניין/ת. סך הכל, תג המחיר שלו ביחס לתמורה סביר בעיניי, בעיקר לאור העובדה שכמעט תמיד ניתן למצוא אותו במבצע. השעון לא יתאים לספורטאים תחרותיים הזקוקים לתמיכה של כל האביזרים החיצוניים, למטריקות המתקדמות, לשחיה במים פתוחים ועוד. החסרונות שלו בעיניי הם מינוריים עבור מרבית המתאמנים ולכן אני שומר אותו קרוב לליבי ומעניק לו את הציון 9/10